13. OKTONER – 19. NOVEMBER
Fernisering torsdag den 12. oktober kl. 16-18
Åbningstale ved museumsleder Christian Kortegaard Madsen, Skovgaard Museet
Aktionsmaleri har været en del af Søren Dahlgaards (f. 1973) kunstneriske praksis i mere end 20 år. Tidligere værker er bl.a.: Wall Riding, 2001, Slide Painting, 2002 og Hækkeløbsmaleri, 2007. Udgangspunktet i disse aktionsmalerier er at stille helt fundamentale spørgsmål til maleriet og maleriets historie. Hvordan maler man? Og kan en pensel være andet end et bundt hår fastgjort på en træpind? Ligeledes undersøger Dahlgaard, hvor i processen ”værket” egentligt opstår. Er det processen, fotografiet, videooptagelsen eller publikums oplevelse af værket? Kan værket bestå af summen af det hele?
For Dahlgaard er alle medierne er en del af værket, ligesom de også er værker hver for sig. Dette producerer et væld af muligheder for forskellige måder at udstille værket/processen på. Hvert format har sine egne kvaliteter, æstetik og muligheder.
Ideen til Kanonkongemaleriet er fra 2001, hvor det skulle realiseres i USA med finansiering af den engelske tv-station Channel 4, men projektet blev aflyst i sidste øjeblik. 20 år senere, i 2021, fik drømmen nyt liv, idet projektet realiseredes som en del af HEART Museum of Contemporary Arts Socle du Monde biennale i Herning.
Udstillingen på Driftskontoret giver et retrospektivt blik på kanonkongemaleriet fra 2021, ligesom den også præsenterer et nyt værk lavet på Bruunshåb Gl. Papfabrik. Værket er en skulptur, der parafraserer kanonen, som kanonkongen i sin tid blev skudt ud af. Kanonkongen var iført en dragt med maling på. Han fløj 25 meter gennem luften, før han landede i et udspændt lærred. Maleriet måler 6×5 meter, og er ophængt på reposset over papkanonen. Selve Driftskontoret er indrettet som en biograf, hvor filmen med kanonkongen fra 2021 kan opleves.
Udstillingen realiseres i samarbejde med Skovgaard Museet, hvor Søren Dahlgaard er aktuel med udstillingen og formidlingseksperimentet Søren Dahlgaard – Collection in Action, der kan opleves frem til 14. januar 2024.
Udstillingen realiseres med støtte fra Kulturelt Samråd, Bruunshåb Gl. Papfabrik, Viborg Kommune og Skovgaard Museet, hvor projektet realiseres i samarbejde med Bikubenfonden, Nørhaven A/S og Statens Kunstfond.
Grafisk layout og fotokredit: Birgitte Munk
Stole udlånt af Simpel Surdej Studio, Viborg